Trinovo Insights

Blockkedjor: Potentialen bortom e-valutor

2018-feb-05 04:04:58 / av Trinovo Insights

banner-BLOCKCHAIN2.jpg

Blockchain, på svenska Blockkedjor, var temat för Trinovo’s CIO-forum som hölls i början av februari. Det är även ett område som är medialt uppmärksammat den senaste tiden, och då framförallt genom kryptovalutor och Bitcoin. Vi ser ett behov av att först reda ut begreppen inom området för att därefter ge vår bild av potentialen för blockkedjorna.

Vad kan blockkedjor tillföra?

The Economist har beskrivit Blockkedjan som ”The trust machine” och hur tekniken kan transformera världens ekonomi. Gartner har under ett antal år följt begreppen i sin Hype Cycle för nya IT-relaterade tekniker. Blockkedjan är enligt Gartner förbi toppen på förväntningar och faller nu snabbt som hype innan en mer sansad bild av vad tekniken egentligen kan göra inträder.

Relaterar vi blockkedjan till t.ex. etablerade områden inom digitalisering såsom Big Data och Artificiell Intelligens är blockkedjan definitivt ett nytt huvudområde inom digitalisering med potential att påverka kanske framförallt organisationsöverskridande arbetsflöden (Workflow), digital egendomshantering (digital property management) och nya förutsättningar inom informationssäkerhet.

Vi ser ett antal nyckelegenskaper hos Blockkedjan som sätter förutsättningarna för dess användningsområden.

  • Decentraliserad tillit
  • Transparens och spårbarhet
  • Oföränderlig historik
  • Måttlig prestanda (snarare minuter än sekunder)

Med stöd i dessa förutsättningar har vi identifierat ett antal intressanta områden där Blockkedjor kan komma att skapa nya förutsättningar.

matris.jpg

Lärdom

Sammanfattningsvis måste vi säga att Bitcoin i sig är ett mycket intressant fenomen, men bortsett från de rubriker Bitcoin har skapat så är det den underliggande tekniken som kommer fortsätta påverka oss genom fortsatt digitalisering. Effekterna för företag eller konsumenter har inte slagit igenom ännu. Vi saknar en riktig ”Killer App”. Men inom ett par år kan vi troligen säga att några av världens nya, framgångsrika initiativ och företag är sprungna ur tekniken Blockkedjor.

Ladda ner artikeln - få alla slutsatser

Vill du läsa vidare och få alla slutsatser? Ladda ner artikeln i sitt fulla format utan kostnad. Fyll i formuläret nedan så hämtas det per automatik.

Läs hela artikeln nu

Författare

Marcus Åkerlujnd.png

marcus.akerlund@trinovo.se
0702-34 75 62

 

Trinovo Insights

Publicerat av Trinovo Insights

Trinovo Insights bedriver nyhetsbrev med insikter inom IT-management och Retail Finance som utkommer ca 3 gånger per år vardera. Lämna din mailadress så håller vi dig uppdaterad när vi publicerar något nytt. Vi spammar inte, vi lovar.

Håll dig uppdaterad med Trinovo Insights