Trinovo Insights

CIO-forum: Digitalisering & gruvnäring – möjligheter, kapitalförflyttning, samhällshot

2019-jun-10 09:36:16 / av Trinovo Insights

 

Skärmavbild 2019-06-10 kl. 09.25.33

Ovan: Göran Kördel, CIO Boliden AB

 


Den 9 maj hölls den 47:e upplagan av Trinovo CIO-forum sedan starten 2003. Peter Wehlin konstaterade inledningsvis att Birgitta Klasén, CIO, IT-rådgivare och styrelseproffs, medverkat i nästan varje möte – imponerande!

Vid kvällens tillfälle fanns två spännande presentatörer, Göran Kördel, CIO på Boliden samt entreprenören och författaren Björn Weigel. Ämnet var digitalisering inom gruvnäringen samt hur cyberhotet påverkar samhället.Göran Kördel, CIO Boliden

Göran presenterade vad som pågår inom digitalisering av gruvor. Eftersom operationell effektivitet och personsäkerhet är två hörnpelare i Bolidens verksamhet har digitaliseringen också en viktig roll med hjälp av nätverk, IoT, förarlösa fordon och dataanalys för smart automatisering. Här spelar partnerskap med företag som Volvo och Ericsson en viktig roll.

Göran avslutade med ett perspektiv på IT-säkerhet  och påpekade vikten av att aktivt hela tiden ha ett säkerhetsperspektiv, men samtidigt är det heller inte möjligt att vara lika sluten som exempelvis försvarsindustrin, eftersom man lever i ett ekosystem med många aktörer runt gruvdriften.

 

Björn Weigel, managementkonsult, författare och föredragshållare

Cyber security var ämnet som därefter presenterades av Björn, som även har gett ut en bok i ämnet (”The Innovation illusion”). Björn belyste många aktuella cyberhot mot samhälle och informationsstölder från företag inklusive perspektiv på främmande staters förehavanden inom området som inte alltid relateras öppet i media. Mycket intressant, men samtidigt ganska skrämmande och dystopiskt. Sveriges politiska engagemang är ännu inte i proportion till hoten mot tillit och äganderätt i det öppna demokratiska samhället.

 

Nästa ämne blir Innovation inklusive innovationsprocessen på IT och IT som innovativ rådgivare. 

 Trinovo CIO-forum 

Sedan 2003 anordnar Trinovo ett leverantörsoberoende forum där CIO:er från svenska storföretag bjuds in för att diskutera utmaningar inom affärs-IT.Trinovo Insights

Publicerat av Trinovo Insights

Trinovo Insights bedriver nyhetsbrev med insikter inom IT-management och Retail Finance som utkommer ca 3 gånger per år vardera. Lämna din mailadress så håller vi dig uppdaterad när vi publicerar något nytt. Vi spammar inte, vi lovar.

Håll dig uppdaterad med Trinovo Insights